Kulináris kalandok
Ahogy az idő halad, egyre mélyebb bugyraiba jutok a görög gasztronómiának. A souvlaki-mousaka-görög saláta tengelyen túl is nagyon sok finomság vár felfedezésre. Ha az ember túljut ezeken, nem egyszerű, mert mind nagyon finom, akkor rájön, hogy a görög konyha sokkal több húsmentes és zöldséges ételt tartalmaz, mint elsőre gondolnánk. A pitékről (pitákról) már írtam, spenótos, sajtos, burgonyás, végtelen variációk. Aztán ott van a cukkinifasírt, több hétig tartott, mire lekattantam róla (reszelt cukkini, kaporral, és azt hiszem, kicsi liszttel összelapogatva és olajban kisütve. A horta népszerű körete sülteknek, sosem kaptam rá egyértelmű választ, hogy micsoda: főtt, leveles, sötétzöld és finom. A csicseriborsót, babot, lencsét sok lével készítik, citromosan vagy paradicsomosan, valahol a leves és a főzelék közötti állagú egytálételek. Van lecsó is, padlizsánnal, cukkinivel és fetával természetesen. Ritkán látni levest az étlapon, és tésztát is csak elvétve. Az egyszerűbb éttermekben és kifőzdékben a desszertek meglepően alulgondoltak, egy gombóc fagyi, egy szelet halva, vagy, ó borzalom, gyümölcszselé (ez valami brit maradvány lehet) és kész. Az étkezés utáni édesség valahogy nem megy. Megy viszont, mint a délutáni kávé kísérője, falatnyi cukrászköltemények a kávézókban és cukrászdákban, márványosan, zselésen, habosan, gyümölcsösen.
Hosszabban kell szólnom a görög joghurtról. Nemzetközi hírnevéhez méltó. A legkiválóbb mézzel és dióval (klasszikus), de a városban több helyen fagyasztottan is kapható. Itt meg kell állnom kicsit. Budapesten vannak fagyasztott joghurtot kínáló helyek, de sosem éreztem késztetést, hogy kipróbáljam, meglehetősen tájidegenek. Itt viszont, igazi görög joghurtból készül (ezt nem is rejtik véka alá). Nem ismertem a rendszert, egy kolléganőm avatott be a csapolás örömeibe. Mert a fagyasztott joghurt csavaros fagyigépből jön ám. Olyanból, amilyenből az esztergomi buszvégállomás végében lévő bódéban adagolta a fagyis néni a vaníliás, csokis, vagy vegyes, kis- és nagyadag, fagyit, majd mártotta csokiba a kevéssé politikailag korrekt négerfagyit. A fagyasztott joghurttal én is fagyisnéni lehetek. Lágyabb, mint a fagyi, ezért kis vagy nagy tálkákba csapolhatunk, tetszés szerinti mennyiséget néhány fajta alapízben, eddig a natúr a favorit. Aztán a színekben pompázó pultnál választhatunk szilárd vagy folyékony feltétet, a friss gyümölcstől, a kekszmorzsalékon, csokitallérokon át az M&Ms-ig. Nehéz döntések ezek. A mézes-diós verzión kívül vannak hetek, amikor drasztikus dolgokra van szükség, olyankor nyúlok a brownie darabok és a málnás fehércsoki golyók irányába. Ezután ráhelyezzük pohárkánkat a mérlegre, elborzadunk, hogy hány deka. Súly szerint fizetünk és már kanalazhatjuk is a hűvös, savanykás finomságot.
A lelkesedésből nyilván rájöttetek, hogy itt napközben még 27 fok van. Éljen a fagyasztott joghurt és vesszen a laktóz-intolerancia!